Solard Zonneboilersystemen

Een zonneboiler is een duurzaam zonne-energiesysteem die gebruikt maakt van de buitenwarmte. De werking van een zonneboilersysteem is over het algemeen voor elke toepassing hetzelfde. Zelfs bij buitentemperaturen ver onder nul kan een zonneboiler water verwarmen tot boven 70 graden Celsius. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van natuurkunde, speciale technieken en grondstoffen die zich hier uitermate goed voor lenen.
U kunt de zonneboiler zien als een voorverwarmer. Is het water uit de zonneboiler heet, dan hoeft het naverwarmingsapparaat niets te doen. Is het water uit de zonneboiler niet warm genoeg dan wordt de naverwarming ingeschakeld. Hierdoor heeft u altijd heet water tot uw beschikking.

Principe werking zonneboilersysteem
Principe werking zonneboilersysteem

Hoe werkt een zonneboiler?

De collectoren

Op het dak ligt de collector. De taak van dit apparaat is om zonne-energie om te zetten in warmte. Bij een Vlakke-plaatcollector bestaat de collector uit een met glasplaat afgedekte aluminium container met daarin een koperen plaat  die zonne-energie absorbeert en omzet in warmte. Bij zogenaamde Heatpipes of Vacuümbuizen bestaat de collector uit dubbelwandige glazen buizen waarin een vacuüm is gecreëerd. Hierin zitten koperen buisjes die hun warmte afgeven aan de verzamelbuis. De warmte wordt afgegeven aan een transportvloeistof (water met antivries) en via een geïsoleerde leiding binnenshuis gebracht.

De zonneboiler

Binnen bevindt zich het overige gedeelte van de zonneboiler. Een zeer goed geïsoleerd voorraadvat (meestal 100, 120 of 200 liter),  een pomp en een regel unit. In het voorraadvat bevindt zich het opgewarmde water en een warmtewisselaar.

Opwarming

Bij voldoende zon (en dus warmteverschil) gaat de pomp draaien en stroomt het opgewarmde transportvloeistof vanaf de collector naar de warmtewisselaar, geeft daar de warmte af en stroomt weer terug naar de collector. Het tapwater in het voorraadvat mag opgewarmd worden tot 90 °C, daarna stopt de pomp. Als er geen zon is wordt de circulatie automatisch gestopt.

Naverwarming

Bij onvoldoende zonne-instraling zoals bijvoorbeeld in de winter zorgt de comfort-functie ervoor dat u altijd heet tapwater ter beschikking heeft. Hiervoor is de zonneboiler gekoppeld aan uw bestaande warmwatervoorziening, bijvoorbeeld een warmtepomp of een CV-combiketel.

Altijd heet water

U kunt de zonneboiler zien als een voorverwarmer. De warmtepomp of de CV-combiketel verwarmt na en zorgt dat het tapwater de gewenste temperatuur bereikt, bijvoorbeeld 60 °C. Is het water uit de zonneboiler heet (voorjaar, zomer), dan hoeft het naverwarmingsapparaat niets te doen. Is het water uit de zonneboiler niet warm genoeg (najaar, winter) dan wordt de naverwarming ingeschakeld. Hierdoor heeft u altijd heet water tot uw beschikking.

Zonneboiler nodig?

Wij kijken graag samen met u, welk type zonneboiler-systeem het beste bij uw situatie past. Check snel onze contactgegevens.