Gepost op

Energie Investeringsaftrek (EIA) aantrekkelijker voor zonnepanelen door verlaagde ondergrens

Ook kleinere systemen met zonnepanelen komen per direct in aanmerking voor de Energie Investeringsaftrek (EIA). In 2019 lag de ondergrens op 25 kilowattpiek, maar deze is in 2020 verlaagd naar 15 kilowattpiek.

45 procent
De Energie-investeringsaftrek (EIA) is een fiscale regeling waarmee de overheid bedrijven ondersteunt bij investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Met EIA kan men 45 procent van de investeringskosten van energiebesparende bedrijfsmiddelen aftrekken van de fiscale winst, bovenop de gebruikelijke afschrijving. Daardoor betaalt men minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.
 
De EIA gaat bijna altijd hand in hand met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), die maximaal 28 procent van de investering bedraagt. Samen bedraagt de extra aftrek dus maximaal 73 procent.
 
Terugverdientijd van 4 jaar
De koper betaalt hierdoor in het jaar van aanschaf minder belasting door de extra aftrekpost. De omvang hiervan is afhankelijk van het belastingtarief dat de ondernemer betaalt. Bij een B.V. is het tarief 16,5 tot 25 procent maar bij een ondernemer zonder B.V. kan het tarief zelfs oplopen tot 49,5 procent. De EIA is dus voor ondernemers zonder B.V. nog aantrekkelijker. De totale belastingvermindering ligt omgerekend tussen de 10 tot maximaal 30 procent van het aankoopbedrag.
 
Een pv-systeem bestaande uit b.v. 45 zonnepanelen en met een aanschafwaarde van 15.000 euro exclusief btw kan een belastingvoordeel van 3.943 euro kan opleveren. De investering bedraagt dan nog iets meer dan 11.000 euro en de terugverdientijd is 4 jaar met een rendement dat in 10 jaar gemiddeld op ruim 6,6 procent ligt. Uiteraard is de rekensom per klant verschillend, maar dit kan door Solard heel goed inzichtelijk gemaakt worden.
 
Kleinere bedrijfsunits
Er zijn vooral kansen bij standaard bedrijfsunits. Deze beschikken veelal over een plat dak van zo‚Äôn 100 vierkante meter waar een pv-systeem van 15 kWp geplaats kan worden. Deze typen units staan er in Nederland zeer veel en door de verlaagde instapdrempel lenen deze zich bij uitstek voor de EIA-regeling. Naast het minimale pv-vermogen van 15 kilowattpiek moeten de gebouwen wel over een maximale netaansluiting van 3×80 amp√®re beschikken.