Gepost op

Najaarsronde SDE+-regeling 2017 open op 3 oktober. Basisbedrag omlaag naar 11,7 eurocent.

De najaarsronde van de 2017 SDE+-regeling, waar subsidie aangevraagd kan worden voor zonnepanelen en zonnecollectoren, staat open van 3 oktober tot 26 oktober. Het budget voor de najaarsronde is 6 miljard euro.

Hiermee komt het totale verplichtingenbudget voor de SDE+ in 2017 uit op 12 miljard euro, een verhoging van 3 miljard euro ten opzichte van het budget voor 2016.

Basisbedrag omlaag naar 11,7 eurocent

Het basisbedrag voor aanvragen in de categorie zon-pv wordt, volgens minister Kamp ‘naar aanleiding van nieuwe inzichten op basis van de voorjaarsronde 2017’, verlaagd van 12,5 eurocent per kilowattuur naar 11,7 eurocent per kilowattuur. Minister Kamp: ‘Voor zon-pv zijn snelle kostendalingen en toename van de schaalgrootte van projecten te zien. Hierdoor ontstaat een risico dat een deel van de projecten meer subsidie ontvangt dan nodig is om het project rendabel te kunnen exploiteren. Samen met het grote aantal verwachte aanvragen voor zon-pv in de najaarsronde, maakt dit dat ik het wenselijk vind om het basisbedrag voor zon-pv opnieuw vast te stellen en zo een te hoog subsidiebedrag te voorkomen… Ik verwacht hierbij dat het merendeel van de projecten nog steeds voor dit bedrag (red. van 11,7 eurocent per kilowattuur) gerealiseerd kan worden. ‘

In de eerste fase kunnen alleen projecten met een basisbedrag tot maximaal 9 eurocent per kilowattuur indienen. Vervolgens gaat de regeling stapsgewijs ook open voor duurdere projecten tot 11,5 eurocent per kilowattuur.

Kleine projecten (< 1 megawattpiek) moeten binnen 1,5 jaar gerealiseerd

Een andere belangrijke beslissing van minister Kamp is dat de ingebruikname-termijn van zonnestroomprojecten kleiner dan 1 megawattpiek teruggebracht wordt van 3 naar 1,5 jaar. Dit betekent dat kleinschalige projecten in deze categorie binnen 1,5 jaar na afgifte van een beschikking over moeten gaan tot productie.

Kamp hierover: ‘Voor deze categorie kwam in voorgaande rondes van de SDE+ relatief veel voor dat projecten wel beschikt werden maar niet gerealiseerd. Het budgetbeslag van deze projecten die niet tot productie leiden wordt met de verkorting van de ingebruik-nametermijn beperkt.’

De wijziging betekent volgens Kamp verder dat de kans vergroot wordt dat projecten voor kleinschalig zon-pv die in de najaarsronde beschikt worden volledig bijdragen aan de doelstelling van 14 procent hernieuwbare energie in 2020. ‘Op basis van signalen uit de sector is de verwachting dat een realisatie binnen 1,5 jaar voor deze projecten haalbaar is’, aldus Kamp.

Met de subsidieregeling SDE+ stimuleert het ministerie van Economische Zaken de ontwikkeling van een duurzame energievoorziening in Nederland.

Aanvragen kan alleen digitaal via E-herkenning op de website van RVO. Solard kan deze aanvraagprocedure ook voor u doen en tevens het gehele traject begeleiden.

Bron: RVO.nl