Gepost op

Energie Investeringsaftrek (EIA) aantrekkelijker voor zonnepanelen door verlaagde ondergrens

Ook kleinere systemen met zonnepanelen komen per direct in aanmerking voor de Energie Investeringsaftrek (EIA). In 2019 lag de ondergrens op 25 kilowattpiek, maar deze is in 2020 verlaagd naar 15 kilowattpiek.

45 procent
De Energie-investeringsaftrek (EIA) is een fiscale regeling waarmee de overheid bedrijven ondersteunt bij investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Met EIA kan men 45 procent van de investeringskosten van energiebesparende bedrijfsmiddelen aftrekken van de fiscale winst, bovenop de gebruikelijke afschrijving. Daardoor betaalt men minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.
 
De EIA gaat bijna altijd hand in hand met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), die maximaal 28 procent van de investering bedraagt. Samen bedraagt de extra aftrek dus maximaal 73 procent.
 
Terugverdientijd van 4 jaar
De koper betaalt hierdoor in het jaar van aanschaf minder belasting door de extra aftrekpost. De omvang hiervan is afhankelijk van het belastingtarief dat de ondernemer betaalt. Bij een B.V. is het tarief 16,5 tot 25 procent maar bij een ondernemer zonder B.V. kan het tarief zelfs oplopen tot 49,5 procent. De EIA is dus voor ondernemers zonder B.V. nog aantrekkelijker. De totale belastingvermindering ligt omgerekend tussen de 10 tot maximaal 30 procent van het aankoopbedrag.
 
Een pv-systeem bestaande uit b.v. 45 zonnepanelen en met een aanschafwaarde van 15.000 euro exclusief btw kan een belastingvoordeel van 3.943 euro kan opleveren. De investering bedraagt dan nog iets meer dan 11.000 euro en de terugverdientijd is 4 jaar met een rendement dat in 10 jaar gemiddeld op ruim 6,6 procent ligt. Uiteraard is de rekensom per klant verschillend, maar dit kan door Solard heel goed inzichtelijk gemaakt worden.
 
Kleinere bedrijfsunits
Er zijn vooral kansen bij standaard bedrijfsunits. Deze beschikken veelal over een plat dak van zo‚Äôn 100 vierkante meter waar een pv-systeem van 15 kWp geplaats kan worden. Deze typen units staan er in Nederland zeer veel en door de verlaagde instapdrempel lenen deze zich bij uitstek voor de EIA-regeling. Naast het minimale pv-vermogen van 15 kilowattpiek moeten de gebouwen wel over een maximale netaansluiting van 3×80 amp√®re beschikken.
 
 
Gepost op

Extra subsidieronde SDE+ in maart 2020: 2 miljard euro beschikbaar

Minister Wiebes stelt voor de extra subsidieronde van de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+) in maart 2020 definitief 2 miljard euro beschikbaar. De subsidieronde kent 3 fases.

De voorjaarsronde 2020 zal qua opzet, techniek en categorie√ęn identiek zijn aan de najaarsronde 2019. Net als in de najaarsronde 2019 zal een positieve transportindicatie nodig zijn voor een succesvolle aanvraag.

Basisbedragen zon-pv

Voor de voorjaarsronde 2020 gelden voor zon-pv de volgende basisbedragen en voorlopige correctiebedragen:

Zon-pv Basisbedrag (euro per kilowattuur) Voorlopig correctiebedrag 2020 (euro per kilowattuur)
Zon-pv ‚Č• 15 kilowattpiek en < 1¬†megawattpiek (fase 3)
Vollasturen 950
0,085 Netlevering 0,047
Niet-netlevering 0,078
Zon-pv ‚Č• 1 megawattpiek¬†dak (fase 2)
Vollasturen 950
0,079 Netlevering 0,047
Niet-netlevering 0,069
Zon-pv ‚Č• 1 megawattpiek¬†veld of water (fase 2)
‚ÄčVollasturen 950
0,074 Netlevering 0,047
Niet-netlevering 0,069
Zon-pv ‚Č• 1¬†megawattpiek¬†zonvolgend veld of water¬†(fase 2)
Maximum vollasturen 1.045
0,074 Netlevering 0,047
Niet-netlevering 0,069
Gepost op

252 kWp zonnesysteem opgeleverd

Wederom heeft Solard een dak van ME&RI Verhuur voorzien van een zonnenergiesysteem. Ditmaal 800 pv-modules, waarvan 160 modules op een plat dak en de overige 640 stuks verdeeld over 6 gewelfde daken. Deze 252 kWp installatie is voorzien van Solaredge optimizers en omvormers.

Gepost op

1e zonnedak van Coöperatie Noaber Energie Bathmen opgeleverd

Zonnedak “Kiekebos” van Melkveebedrijf Nijkamp is in opdracht van Co√∂peratie Noaber Energie Bathmen door Solard voorzien van een tweede 61,6 kWp installatie, met 216 pv-modules en SolarEdge omvormers en optimizers. De energietransitie: het gebeurt echt in Bathmen.

Gepost op

Nieuw by Solard: de compacte omvormers van Solaredge

De ideale oplossing voor kleine paneelvelden

De nieuwe SolarEdge Compact-serie is ideaal voor huizen met een beperkte dak-oppervlakte. Met de opbouw van het systeem is het mogelijk 4 – 8 panelen per omvormer en power optimizer aan te sluiten.

De meegeleverde M2640 power optimizer werkt uitsluitend in combinatie met de nieuwe Compact omvormers met HD-wave technologie. Het systeem is leverbaar in de vermogenscategorie√ęn 1,0; 1,5 en 2 kW.


De nieuwe SolarEdge Compact-serie omvormers zijn per direct door Solard leverbaar.

Gepost op

Twee nieuwe SDE+ categorie√ęn voor projecten tot 1 Megawatt

De Nederlandse overheid introduceert twee nieuwe categorie√ęn voor projecten tot een vermogen van 1 Megawatt.

Voor wie gelden de veranderingen?
Om het installeren van zonne-energie-installaties tot een vermogen van 1 Megawatt te stimuleren zijn aan de bestaande regelingen nog twee categorie√ęn toegevoegd. In principe kunnen alle zonne-energie-installaties vanaf een vermogen van 15 kW binnen dit programma subsidie ontvangen. Om deze kleinere installaties meer onder de aandacht te krijgen worden vanaf nu installaties tussen 15 en 100 kW, en installaties tussen 100 kW en 1 MW apart gesubsidieerd. In het verleden ging het grootste deel van de beschikbare gelden echter naar installaties van meerdere Megawatt. In totaal is voor het programma van de overheid een subsidiepot van 12 miljard euro beschikbaar.

De veranderingen op een rijtje (conceptadvies Planbureau voor de Leefomgeving)

  • Voor zonne-energie-installaties tussen 15 en 100 kW wordt in de laatste ronde van 2018 een basistarief van 10,2 cent per kWh betaald en voor de beide rondes van 2019 een bedrag van 9,5 cent per kWh.
  • Voor installaties tussen 100 kW en 1 MW is de vergoeding 9,8 cent per kWh in de ‘herfstronde’ en 8,7 cent per kWh in 2019 vastgesteld.
  • Bij projecten via meer dan 1 MW is een basistarief in dit jaar van 8,9 cent per kWh en voor 2019 van 7,9 cent per kWh vastgesteld. Zonne-energie-installaties van meer dan 1 MW die gebruikmaken van positioneringssystemen brengen dit jaar eveneens 8,9 cent per kWh op en in 2019 is de vergoeding vastgesteld op 7,9 cent per kWh.
Gepost op

25 jaar productgarantie op alle LG-panelen

Profiteer van een buitengewone zekerheid op uw investering!

LG Solar verlengt de productgarantie voor al zijn panelen van 15 naar 25 Jaar. Bovendien geldt voor het NeON R-paneel een verbeterde 25-jarige lineaire vermogensgarantie. De garantie wordt gegeven door het financieel sterke bedrijf LG Electronics.

‘De panelen van LG Solar combineren een aantrekkelijke vormgeving met krachtige
PV-techniek. Door nieuwe verbeteringen in de fabricage geeft LG nu voor alle panelen een productgarantie van 25 jaar. Zo krijgen onze klanten en partners een nog hogere zekerheid op hun investeringen’
, aldus Michael Harre, Vice President van de EU Solar Business Group bij LG Electronics Deutschland

Gepost op

Solard plaats ruim 400 panelen in de laatste 3 weken van het jaar

Het weer zat niet echt mee, maar het is toch echt gelukt. We hebben in de laatste 3 weken van dit jaar 426 panelen geplaatst bij bedrijven en huiseigenaren.

Het totaal ge√Įnstalleerd vermogen van alle installaties is 121,8 kWp.

Wij wensen alle eigenaren van een Solard zonnesysteem een zeer zonnig en productief 2018.

 

Gepost op

Minister Wiebes: zomer 2018 duidelijkheid terugleversubsidie

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat heeft toegezegd vóór de zomervakantie van 2018 met details over de vervanger van de salderingsregeling te komen. Volgens hem blijven zonnepanelen ook in de toekomst rendabel.

Het kabinet heeft in het regeerakkoord aangegeven al in 2020 een opvolger van de salderingsregeling in te voeren en te vervangen door een terugleversubsidie. Dit betekent dat daar een plan voor moet komen.

Hervorming salderingsregeling
Tijdens het Kamerdebat gaf minister Wiebes aan dat het noodzakelijk is om de salderingsregeling te hervormen. “Je geeft momenteel impliciet een soort subsidie die bepaald wordt door de hoogte van de belastingen. Als je de belasting dus verhoogt, krijgt iemand meer subsidie, terwijl de subsidie die je wilt geven eigenlijk gewoon de omvang van de rendabele top zou moeten zijn. Dus als zonnepanelen goedkoper worden, wil je daar je subsidie op baseren en niet op hoger wordende belastingen. Dat is op dit moment dus een verkeerd instrument”.

Niet laten afschrikken
Wiebes geeft aan dat er voor de zomer een plan moet komen. Volgens hem moet de nieuwe regeling ook zeker rekening houden met mensen die al zonnepanelen hebben aangeschaft. Hij doet daarom een oproep aan mensen die de aankoop van zonnepanelen overwegen: laat je niet afschrikken!

Bron: Solarmagazine.nl