Boiler- en Buffervaten

Zodra de collector de warmte uit de lucht onttrekt, wordt deze warmte getransporteerd naar een voorraadvat (soms ook wel buffervat of boilervat genoemd) en¬†door een warmtewisselaar in het vat afgegeven aan het water.¬†Het voorraadvat is dan ook een ge√Įsoleerd waterreservoir.¬†Het houdt het zonverwarmde water op temperatuur¬†tot er vraag naar is. Het voorraadvat is een belangrijk deel van het zonneboiler systeem, uw vraag naar warm water bepaalt namelijk hoe groot dit vat moet zijn en met hoeveel warmtewisselaars het wordt uitgevoerd.

Multi-spiraalconfiguratie

Boilervat met 1 warmtewisselaar
Boilervat met 1 warmtewisselaar
Boilervat met 3 warmtewisselaars
Boilervat met 3 warmtewisselaars
Vat met 2 combi-warmtewisselaars
Vat met 2 combi-warmtewisselaars
Boilervat met tank-in-tanksysteem
Boilervat met tank-in-tanksysteem

De warmtewisselaar vormt een scheiding tussen het gebruikswater (leidingwater) en de warmtetransporterende vloeistof. Vaak is het een spiraalvormig opgerolde buis die ondergedompeld is in het gebruikswater, meestal in het onderste deel van het voorraadvat. Bij verschillende boilervaten kan worden gekozen voor één of meerdere warmtewisselaars, waardoor verschillende systemen ontworpen kunnen worden. Bijvoorbeeld systemen met na-verwarming of andere verwarmingsdoeleinden zoals vloerverwarming of zwembad. Of het combineren van een zonneboilersysteem met een pellet cv-kachel of -ketel.

Elektrische verwarmingselementen

Vaak kan ook een elektrisch verwarmingselement worden geplaatst. Hiermee kan het vat elektrisch worden bij verwarmd indien het zonnewarmte systeem het vat niet (of niet snel genoeg) op temperatuur krijgt. Dit is ideaal indien er geen gasaansluiting aanwezig is of voor All-Electric woonconcepten.

Zonneboiler nodig?

Of u het water nu gebruikt als warm tapwater, om een locatie te verwarmen, of voor een andere bestemming. Wij kijken graag samen met u, welk type zonneboiler-systeem het beste bij uw situatie past. Check snel onze contactgegevens.